Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Ελάτε μαζί μας να χτίσετε το μέλλον σας, με όραμα, πρόγραμμα και δράση

Δημόσια ΣΑΕΚ Βόλου

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

ΩΡΑΡΙΟ ΙΕΚ

Δωρεάν Κατάρτιση

Είσοδος

Η εγγραφή αφορά αποκλειστικά καταρτιζόμενους στο ΙΕΚ Βόλου.

Ενημερώνουμε τους καταρτιζόμενους της Δημόσιας Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης (Σ.Α.Ε.Κ.) Βόλου ότι η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024.

Παρατείνεται το πρόγραμμα επιδοτούμενης Πρακτικής Άσκησης για καταρτιζόμενους ΙΕΚ αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με κωδικό MIS 5131399, που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις συμμετοχής.

Οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να προσέλθουν στη Γραμματεία της Σ.Α.Ε.Κ. (πρώην ΙΕΚ) Βόλου και να υποβάλλουν σχετική αίτηση.

Η προβλεπόμενη αποζημίωση υλοποίησης Π.Α., βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, καλύπτεται μέσω του προγράμματος “Πρακτική Άσκηση Καταρτιζομένων ΙΕΚ” που εντάχθηκε με κωδικό MIS 5131399 στο πλαίσιο του Ε.Π. “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση” και η οποία θα συνεχίσει στο πλαίσιο του Προγράμματος “Ανθρώπινο Δυναμικό & Κοινωνική Συνοχή” με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ορίζεται η 29/02/2024.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα πρέπει να υποβάλλονται αποκλειστικά εντός της ανωτέρω προκαθορισμένης ημερομηνίας. Εκπρόθεσμες αιτήσεις δε λαμβάνονται υπόψη και απορρίπτονται.

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι:

  1. Κατά την ημερομηνία έκδοσης (8/2/2024) της παρούσας ανακοίνωσης οι υποψήφιοι καταρτιζόμενοι δεν πρέπει να συμμετέχουν σε άλλα επιδοτούμενα προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ.
  2. Οι υποψήφιοι καταρτιζόμενοι θα πρέπει να έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους στη ΣΑΕΚ φοίτησης και να έχει γίνει η σχετική καταχώρηση έναρξης της Πρακτικής Άσκησης στο Πληροφοριακό Σύστημα ΠΗΓΑΣΟΣ.
  3. Για την καταβολή της αποζημίωσης απαιτείται η Πρακτική Άσκηση να έχει ολοκληρωθεί έως 30/09/2024.
  4. Υποβολή Υπεύθυνης δήλωσης για την μη υλοποίηση Πρακτικής Άσκησης σε εργοδότη με σχέση Α΄ βαθμού συγγένειας

Οι προϋποθέσεις επιδότησης θα ορίζονται στον Οδηγό Υλοποίησης, που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΣΑΕΚ σε εύλογο χρονικό διάστημα. Σημειώνεται ότι επιδοτούνται όλοι οι μήνες πραγματοποίησης της Πρακτικής Άσκησης μετά την 1/9/2021 με προσκόμιση του εντύπου Εργάνη για το διάστημα από 1/9/2021 έως και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Διαδικασία επιλογής και διαθέσιμες θέσεις

Η επιλογή των καταρτιζόμενων θα πραγματοποιηθεί με ιεραρχική σειρά κατάταξης βάσει της ημερομηνίας έναρξης της Πρακτικής Άσκησης στο Πληροφοριακό Σύστημα ΠΗΓΑΣΟΣ, ενώ οι διαθέσιμες επιδοτούμενες θέσεις πρακτικής άσκησης θα είναι έως εξαντλήσεως του εγκεκριμένου προϋπολογισμού.

Στο πλαίσιο της ειδικότητας Βοηθός Παιδαγωγών Πρώιμης Παιδικής Ηλικίας (Γ' Εξάμηνο, Οκτώβριος – Φεβρουάριος 2023) της Δημόσιας ΣΑΕΚ Βόλου, στο μάθημα Κουκλοθέατρο – Θέατρο Σκιών  οι σπουδάστριες: Αντωνίου Β., Βασίλακα Γ., Γιαννουλη Κ., Γκιέτσκα Ε., Καλογιάννη Μ., Κουλμάνδα Ε., Μπαλασίνα Αικ.,  Μπόλη Α., Νικολιάδη Β., Πρίντεζη Π., Σαββουλίδου Α., Τσαούση Β., Τσιαπράζη Αικ., Τσιρογιάννη Ν., Χουτζιούμη Ο., Ράπος Π. και η εκπαιδεύτριά τους κα Στύλα Δ., με μεγάλη χαρά κατασκεύασαν διάφορες κούκλες μαρότ (στηριγμένες σε ξύλα) από καθημερινά – άχρηστα υλικά (χάρτινα πιάτα, ποτήρια, σφουγγάρια, μπουκάλια, σφουγγαρίστρες, ξύλινες κουτάλες και άλλα), αποδεικνύοντας πως όταν υπάρχει αγάπη για τα παιδιά (και το μελλοντικό επάγγελμα) η προσφορά και η δημιουργικότητα των παιδαγωγών ανθίζουν, παραγκωνίζοντας όλες τις πιθανές δυσκολίες!

Δείτε φωτό

      Ημέρα «Καριέρας» στον τουριστικό τομέα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο σχολικό συγκρότημα «ΦΥΤΟΚΟΥ» και την Δημόσια ΣΑΕΚ Βόλου. Οι καταρτιζόμενοι ήρθαν σε επαφή με έναν από τους μεγαλύτερους τουριστικούς ομίλους επιχειρήσεων με περισσότερα από 120 ξενοδοχειακά συγκροτήματα και περισσότερους από 3 εκατομήρια πελάτες σε όλο τον κόσμο. Ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητές του Ομίλου, τα νέα δεδομένα της τουριστικής βιομηχανίας, πήραν απαντήσεις σε θέματα επαγγελματικής αποκατάστασης που τους απασχολούν και έλαβαν την πρόσθεση και το ενδιαφέρον του ομίλου για την πρόσληψη όλων των καταρτιζομένων με άριστες συνθήκες είτε ως πρακτικά ασκούμενους είτε ως εργαζόμενους.

Ημέρα «Εθελοντικής Αιμοδοσίας» πραγματοποίησαν στο σχολικό συγκρότημα «ΦΥΤΟΚΟΥ» από κοινού, το Δημόσιο ΙΕΚ Βόλου με το 4ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, την Τρίτη 16-1-2024 στηρίζοντας σταθερά το θεσμό της Εθελοντικής Αιμοδοσίας που στοχεύει στην ενίσχυση και την ανάπτυξη-διάδοση της έννοιας της εθελοντικής αιμοδοσίας.

Τα δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν δημιουργήσει τα τελευταία 10 περίπου χρόνια, τράπεζα αίματος με σκοπό την βοήθεια των σπουδαστών, μαθητών και εκπαιδευτικών που χρειάζονται αίμα.  Η προθυμία με την οποία ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση οι σπουδαστές, εκπαιδευτές και φίλοι των δυο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και η διάθεσή τους για προσφορά, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το προσωπικό της κινητής μονάδας αιμοληψίας του Αχιλλοπούλειου Γ.Ν. Βόλου που συνέδραμε για τον σκοπό αυτό στις εγκαταστάσεις του συγκροτήματος «Φυτόκου», και είχε ως αποτέλεσμα την συγκέντρωση μεγάλου αριθμού φιαλών αίματος.

Ο Διευθυντές των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κ. Παπαθανασίου Άρης, και κα Ζαφειρίου Ματίνα, οι Σύλλογοι Διδασκόντων αλλά και η υπεύθυνη Εκπ/κός του 4ου ΕΠΑΛ κα Λάππα Μαρία, ευχαριστούν και συγχαίρουν για την επιτυχία της συνεχιζόμενης προσπάθειας των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλους όσους συμμετείχαν στην δράση.

Στις 18/12/2023 το Γ' Εξάμηνο της Ειδικότητας Βοηθός Φαρμακείου, στα πλαίσια του μαθήματος Κοσμητολογία Ι,  πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο εργοστάσιο παρασκευής καλλυντικών και απορρυπαντικών NILO, στο Βόλο. Οι σπουδαστές επισκέφτηκαν τα τμήματα Παραγωγής και Ποιοτικού Ελέγχου όπου ενημερώθηκαν για τις επιστημονικές μεθόδους ελέγχου και παρακολούθησης της παραγωγικής διαδικασίας από το στάδιο παραλαβής των πρώτων υλών μέχρι την αποθήκευση των έτοιμων προϊόντων. 

Ευχαριστούμε πολύ τον Δήμο Καραχάλιο, Χημικό Μηχανικό και Marketing Director για την άψογη ξενάγηση σε όλους τους χώρους του εργοστασίου, τη ζεστή χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα με την οποία μας περίμεναν αλλά και για τα δώρα που έλαβε κάθε σπουδαστής. 

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Χαρά Ζήκα, Χημικός, MSc, Δρ Φαρμακευτικής

Δείτε φωτό από την επίσκεψη εδώ

Στις 12/01/2024, σπουδαστές της ειδικότητας Β. Φυσικοθεραπείας, του Γ εξαμήνου του ΔΙΕΚ Βόλου, πραγματοποίησαν  εκπαιδευτική επίσκεψη στο φυσικοθεραπευτήριο του Τμήματος  Φυσικής Ιατρικής του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου  «Αχιλλοπούλειο».  Οι σπουδαστές ξεναγήθηκαν στους χώρους του τμήματος, ήρθαν σε επαφή με τον υλικοτεχνολογικό  εξοπλισμό του εργαστηρίου φυσικοθεραπείας και ενημερώθηκαν για τον τρόπο χρήση τους και λειτουργίας. Υπεύθυνοι της εκπαιδευτικής επίσκεψης ήταν η Εκπαιδευτικός-Φυσικοθεραπεύτρια MSc, Λωρίδα Πηνελόπη και ο Εκπαιδευτής-Φυσικοθεραπευτής MSc,  μόνιμος υπάλληλος του Νοσοκομείου Πρέκας Ευάγγελος.

Ευχαριστούμε θερμά την διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, για την θετική, άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας για αυτή την εκπαιδευτική επίσκεψη, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας των σπουδών στο ΔΙΕΚ Βόλου.

Δείτε φωτό από την επίσκεψη εδώ

     Την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023, το τμήμα Α΄ εξαμήνου της ειδικότητας «Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων» πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο «Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου. Οι σπουδαστές, με τη συνοδεία των δύο εκπαιδευτών τους Σεραΐνα Βαλτσάνη και Άρη Γκανούρη, στο πλαίσιο των μαθημάτων «Βασικές αρχές φύλαξης μουσείων, μνημείων και αρχαιολογικών χώρων» και «Τουριστική ψυχολογία» αντίστοιχα, επισκέφθηκαν ένα από τα παλαιότερα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας. Είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα ζητήματα ασφάλειας και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και να συνομιλήσουν με τους φύλακες του μουσείου για το έργο και τις αρμοδιότητές τους. Με την επίσκεψη στο μουσείο, κατανόησαν το ρόλο της ψυχολογίας στην τουριστική συμπεριφορά και εξάσκησαν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες. Ευχαριστούμε πολύ το Αθανασάκειο» Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου για τη φιλοξενία του.

Δείτε φωτό από την επίσκεψη εδώ

Ο Διευθυντής του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, κ. Φίλιππος Σπανοδήμος, και ο Σύλλογος Διδασκόντων, ευχαριστούμε εκ βαθέων τον διευθυντή του Δημόσιου ΙΕΚ Βόλου, κ. Άρη Παπαθανασίου, την κα Έφη Σκούρα και τα τμήματα Αρτοποιίας-Ζαχαροπλαστικής και Μαγειρικής Τέχνης για τον χρόνο που διέθεσαν στην Παρασκευή χριστουγεννιάτικων μπισκότων, μαζί με τους μαθητές του σχολείου μας. Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22/12/23 με θέμα «Άρωμα Χριστουγέννων στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου». Ήταν τιμή μας η συνεργασία αυτή με το Δημόσιο ΙΕΚ Βόλου.

Ευχαριστήριο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου προς το Δημόσιο ΙΕΚ Βόλου - e-thessalia.gr

 

 

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια για το Δημόσιο ΙΕΚ Βόλου.

Ώρα έναρξης μαθημάτων 15.00. Οι καταρτιζόμενοι πρέπει να φροντίζουν να βρίσκονται εγκαίρως στους εκπαιδευτικούς χώρους.

Για την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών  σε όλες τις ειδικότητες των Ι.Ε.Κ και απόκτηση Βεβαίωσης Επαγγελματικής Κατάρτισης, απαιτείται η πραγματοποίηση Πρακτικής Άσκησης (πέραν των τεσσάρων εξαμήνων), διάρκειας 960 ωρών (το επονομαζόμενο και πέμπτο εξάμηνο Πρακτικής Άσκησης). Το θεσμικό πλαίσιο της Πρακτικής Άσκησης ρυθμίζεται από την ΚΥΑ Κ5/97484/2021-ΦΕΚ 3938/Β/26-8-2021.

Η περίοδος της Πρακτικής Άσκησης μπορεί να είναι συνεχιζόμενη ή τμηματική και πρέπει να ολοκληρωθεί, σε κάθε περίπτωση ,εντός είκοσι τεσσάρων μηνών (24) μηνών από την λήξη του τελευταίου εξαμήνου θεωρητικής και εργαστηριακής κατάρτισης.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Για όσους καταρτιζόμενους έχουν τελειώσει την φοίτηση των τεσσάρων εξαμήνων αλλά δεν είχαν πραγματοποιήσει την πρακτική τους κατά την έναρξη της ισχύος του Ν.4763/2020 (ημερομηνία δημοσίευσης ΦΕΚ 21-12-2020), ισχύει ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΑ η τροποποίηση της παρ.31 του άρθρου 169 του παραπάνω νόμου (αρθρο 363 του Ν4957/21-7-22)  σύμφωνα με την οποία: 

«Οι καταρτιζόμενοι των Ι.Ε.Κ. οι οποίοι δεν έχουν πραγματοποιήσει την πρακτική άσκηση έως την έναρξη ισχύος του ν. 4763/2020 υποχρεούνται να ολοκληρώσουν την πρακτική άσκηση έως το τέλος του 2024,σύμφωνα με τους όρους του άρθρου 27»

Μέσω της Πρακτικής Άσκησης ή της Μαθητείας, οι καταρτιζόμενοι των Ι.Ε.Κ. ενισχύουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους και αποκτούν επαγγελματική εμπειρία σε συναφείς με την κατάρτισή τους κλάδους, σε θέσεις που προσφέρονται από φορείς και επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Περισσότερες πληροφορίες στα παρακάτω έγγραφα:

Ο καταρτιζόμενος,

που επιθυμεί να πραγματοποιήσει Πρακτική Άσκηση  πρέπει δέκα μέρες τουλάχιστον πριν από την έναρξη της Πρακτικής να

α) Υποβάλλει αίτηση - δήλωση στο Ι.Ε.Κ. που φοιτά, με την οποία δηλώνει την υπηρεσία ή την επιχείρηση που τον έχει αποδεχθεί για Πρακτική Άσκηση. Κατέβασε εδώ την:

ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

β) Υποβάλλει βεβαίωση, με την οποία ο εργοδότης βεβαιώνει ότι αποδέχεται τον καταρτιζόμενο για πρακτική άσκηση διάρκειας 960 ωρών, δηλώνει με σαφήνεια την έναρξη και λήξη της περιόδου της Πρακτικής Άσκησης, περιγράφει το αντικείμενο εργασίας της επιχείρησης και το αντικείμενο της απασχόλησης του καταρτιζόμενου, καθώς και ότι αποδέχεται την εποπτεία του έργου της πρακτικής άσκησης. Η πρακτική άσκηση πρέπει να είναι σχετική με την ειδικότητα κατάρτισης. Κατέβασε εδώ την:

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΓΙΑ ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ (Δήλωση ενδιαφέροντος)

γ) Υπογράφει ειδική σύμβαση πρακτικής άσκησης με τον εργοδότη,η οποία θεωρείται από το ΙΕΚ φοίτησης.Η ειδική σύμβαση συντάσσεται σε 3 αντίτυπα και λαμβάνει από ένα ο εργοδότης, ο πρακτικά ασκούμενος και το ΙΕΚ φοίτησης. Κατέβασε εδώ την:

ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

δ) Συμπληρώνει την υπεύθυνη του πρακτικά ασκούμενου. Κατέβασε εδώ την:

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΥ

Ο εργοδότης,

συμπληρώνει την υπεύθυνη δήλωση εργοδότη.  Κατέβασε εδώ την:

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΡΓΟΔΟΤΗ

Τα Ι.Ε.Κ., δημόσια και ιδιωτικά, μεριμνούν για την ασφάλιση των πρακτικά ασκούμενων/μαθητευόμενων στο Ι.Κ.Α., μόνο για την περίπτωση ατυχήματος στους χώρους εργασίας κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης της Πρακτικής Άσκησης ή της Μαθητείας, με ποσοστό 1% επί του ετήσιου τεκμαρτού ημερομισθίου της δωδέκατης ασφαλιστικής κλάσης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπως ισχύει κάθε φορά. Η εν λόγω δαπάνη βαρύνει το φυσικό ή νομικό πρόσωπο (εργοδότης) στο οποίο υλοποιείται η πρακτική άσκηση.

Η έναρξη της Πρακτικής Άσκησης γίνεται την πρώτη (1η) και δέκατη πέμπτη (15) ημέρα κάθε μήνα. Το ωράριο Πρακτικής Άσκησης καθορίζεται στις τέσσερεις (4) έως οκτώ (8) ώρες ημερησίως, πρωί ή απόγευμα, ποτέ όμως νύχτα (5 ημέρες εβδομαδιαίως), και πραγματοποιείται με ευθύνη των υπευθύνων των φορέων απασχόλησης και με την εποπτεία των Ι.ΕΚ., σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για την ημερήσια και εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας, όπως αυτές προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία. Οι ασκούμενοι δεν πρέπει να απασχολούνται την Κυριακή και τις επίσημες αργίες. Κατά την διάρκεια της Πρακτικής Άσκησης ο ασκούμενος και ο φορέας συμπληρώνουν καθημερινά και ανελλιπώς το Βιβλίο Πρακτικής Άσκησης.

Μετά το τέλος της Πρακτικής Άσκησης

1) ο εργοδότης πρέπει:

να συμπληρώσει, υπογράψει και σφραγίσει τη βεβαίωση Ολοκλήρωσης Πρακτικής Άσκησης. Κατέβασε εδώ την:

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

 2)  ο καταρτιζόμενος πρέπει:

 α) να  προσκομίσει εκτυπωμένο  το έντυπο:

Ε3.5: ΕΝΤΥΠΟ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑΣ ΕΝΑΡΞΗΣ/ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ/ΦΟΙΤΗΤΩΝ

β) να παραδώσει   συμπληρωμένο  το βιβλίο της Πρακτικής Άσκησης αμέσως μετά την λήξη της Πρακτικής

γ) να παραδώσει την Βεβαίωση ολοκλήρωσης του Εργοδότη

Προσοχή !!Σε περίπτωση διακοπής της Πρακτικής Άσκησης τόσο ο πρακτικά ασκούμενος όσο και ο εργοδότης θα πρέπει να προσκομίσουν στη σχολή Υπεύθυνη Δήλωση διακοπής της Πρακτικής.

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Οι σπουδαστές των Ι.Ε.Κ. που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 120 ημερομίσθια στην ειδικότητα που εγγράφονται, απαλλάσσονται, εφόσον το επιθυμούν, με υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, από την υποχρέωση φοίτησης του εξαμήνου Πρακτικής Άσκησης και τους απονέμεται η Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης με την ολοκλήρωση των τεσσάρων εξαμήνων της θεωρητικής και της εργαστηριακής κατάρτισης.

Κατέβασε εδώ το: ΕΝΤΥΠΟ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ για απαλλαγή από την Πρακτική Άσκηση.

Οι σπουδαστές της ειδικότητας Βοηθός Φαρμακείου Γ' Εξαμήνου του ΔΙΕΚ Βόλου πραγματοποίησαν, με την Εκπαιδεύτριά τους Φαίη Παπαδημητρίου, εκπαιδευτική επίσκεψη στο εργαστήριο του φαρμακείου της κας Στεργίου Ειρήνης, στα πλαίσια του μαθήματος της Φαρμακευτικής Τεχνολογίας. Ευχαριστούμε τον φαρμακοποιό Πάτρα Βασίλη για την φιλοξενία και την ξενάγηση στο εργαστήριο καθώς και για τις επιστημονικές του γνώσεις που μοιράστηκε με τους σπουδαστές μας.

 

Δείτε φωτό από την επίσκεψη εδώ

Στις 13/11/2023 πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική επίσκεψη της ειδικότητας Βοηθός Φαρμακείου, Γ' Εξάμηνο στην εταιρεία Dream soap (εμπόριο πρώτων υλών για σαπούνια και καλλυντικά) στην Αγία Παρασκευή. 

Παρασκευάστηκαν σαπούνια γλυκερίνης με άρωμα κρίνο σε διάφορα σχήματα και μεγέθη και εξηγήθηκαν οι διαφορές ανάμεσα στα σαπούνια γλυκερίνης και στα παραδοσιακά σαπούνια ελαιολάδου. Οι σπουδαστές έφτιαξαν τονωτική λοσιόν προσώπου με ροδόνερο, εκχύλισμα αγγουριού, γλυκερίνη, βιτ Ε, άρωμα white musk και συντηρητικό. Επίσης παρασκεύασαν κηραλοιφή προσώπου με μελισσοκέρι, έλαιο jojoba, βούτυρα κακάο και καριτέ, αμυγδαλέλαιο και αιθέρια έλαια. 

Εκπαιδευτές: Χαρά Ζήκα- MSc, Δρ Φαρμακευτικής & Φαίη Παπαδημητρίου- Χημικός

Δείτε φωτό από την επίσκεψη εδώ

Για την προσέλευση εκπαιδευτών και καταρτιζομένων υπάρχει η γραμμή 2 του αστικού ΚΤΕΛ Βόλου με δρομολόγια τα οποία ξεκινούν από την κεντρική αφετηρία (απέναντι του Υπεραστικού ΚΤΕΛ) στις:

1. 14:03

2. 14:13

3. 14:23

4. 14:32

5. 14:48

Για την αποχώρηση υπάρχουν τα δρομολόγια :

1. 16:40

2. 18:20

3. 19:10

από το ίδιο σημείο και ανά 20 λεπτά από την Γεωπονική σχολή (στην αρχή της Παναγούλη).

Η στάση του αστικού ΚΤΕΛ για το ΙΕΚ βρίσκεται στο σημείο που επισημαίνεται στον παρακάτω χάρτη.

Παρακαλούμε για την έγκαιρη προσέλευση όλων.

Περισσότερες πληροφορίες : https://astikovolou.gr

 

Την Τρίτη 17/10/2023 και ώρα 15.00 ξεκινούν τα μαθήματα στο Δημόσιο ΙΕΚ Βόλου.

Παρακαλούνται οι καταρτιζόμενοι να βρίσκονται εγκαίρως  στον χώρο του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος. 

Οι εκπαιδευτές παρακαλούνται, την ημέρα που έχουν μάθημα, να βρίσκονται μισή ώρα νωρίτερα για ενημέρωση.

Θα υπάρξουν δρομολόγια στην γραμμή 2 για εξυπηρέτηση των καταρτιζομένων και του προσωπικού.

Η πρόσβαση στο συγκρότημα "Φυτόκου" γίνεται μέσω της οδού "Καλομοίρη" σύμφωνα με το διάγραμμα. Όσοι διαθέτουν δικό τους μεταφορικό μέσο, μπορούν σε συνέχεια της πράσινης γραμμής (μετά το "Τέρμα") και ακολουθώντας την μπλε διακεκομμένη, να φθάσουν μέχρι το συγκρότημα. Με πράσινη γραμμή απεικονίζεται η διαδρομή του λεωφορείου.

 πρόσβαση στο ΙΕΚ

 

Σας ενημερώνουμε ότι λόγω των εκτεταμένων ζημιών στα δίκτυα τηλεφωνίας, δεν λειτουργούν τα τηλέφωνα του Δημοσίου ΙΕΚ.

Ξεκινά από αύριο Πέμπτη 21/09/2023 η λειτουργία του Δημοσίου ΙΕΚ Βόλου με απογευματινό ωράριο. Ώρες κοινού 14.00 έως 18.00.

Ενημερώνουμε τους καταρτιζόμενούς μας ότι σύμφωνα με την 3η αναθεωρημένη  έκδοση του παρακάτω οδηγού υλοποίησης,  "ΟΔΗΓΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ "ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΜΕΝΩΝ ΙΕΚ" ΜΕ MIS 5131399 - 3η ΕΚΔΟΣΗ | Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης - ΙΝΕΔΙΒΙΜ (inedivim.gr)", ισχύουν τα εξής:

 

"Με την Πράξη αυτή επιδοτείται η αμειβόμενη Πρακτική Άσκηση των καταρτιζόμενων (σπουδαστών) των δημόσιων και ιδιωτικών ΙΕΚ, με βάση τα προβλεπόμενα στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο, δηλ. τον Ν.4763/2020 και στην ΚΥΑ με αρθμ. Κ5/97484/05-08-2021 (ΦΕΚ 3938/Β / 26-08-2021), εφόσον η ημερομηνία έναρξης πρακτικής, σύμφωνα με την Απόφαση Έναρξης Πρακτικής Άσκησης, είναι από την 1/9/2021, και η πρακτική άσκηση έχει ολοκληρωθεί ως τις 31/08/2023 με την βεβαίωση ολοκλήρωσης πρακτικής άσκησης από το ΙΕΚ, για το σύνολο των εννιακοσίων εξήντα (960) ωρών – ισοδύναμων εκατό είκοσι (120) ημερών πλήρους απασχόλησης.

Κατά εξαίρεση οι πρακτικά ασκούμενοι με ειδικότητες σχετικές με τα τουριστικά επαγγέλματα, οι οποίοι ξεκίνησαν την πρακτική τους άσκηση κατά τους θερινούς μήνες του 2022 λόγω ειδικότητας, θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την πρακτική τους άσκηση έως και 30/09/2023, για το σύνολο των εννιακοσίων εξήντα (960) ωρών – ισοδύναμων εκατό είκοσι (120) ημερών πλήρους απασχόλησης. Η ίδια ρύθμιση ισχύει για τους πρακτικά ασκούμενους του β’ εξαμήνου που ξεκίνησαν την πρακτική τους άσκηση τους θερινούς μήνες του 2022."

Στις 25/05/2023, ημέρα Δευτέρα, στο πλαίσιο του μαθήματος"Εξελικτική Ψυχολογία", πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη των εκπαιδευομένων της ειδικότητας  "Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων" του ΔΙΕΚ Βόλου στο ΚΔΑΠμεΑ Βόλου, συνοδεία της διδάσκουσας κας Ρούμπου Χριστίνας, Ψυχολόγου. Οι καταρτιζόμενες, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον τρόπο λειτουργίας και τις δράσεις του ΚΔΑΠμεΑ Βόλου, καθώς και να ξεναγηθούν στον χώρο του. Πιο συγκεκριμένα, η εξαιρετική κ. Ζίνα Διακομή, υπεύθυνη του Εργαστηρίου Κεραμικής ΚΔΑΠμεΑ Βόλου, παρουσίασε το έργο της δομής, στην οποία προσφέρεται δημιουργική απασχόληση ατόμων με αναπηρία, επισημαίνοντας τη σημασία της Τέχνης, καθώς αποτελεί μέσο που δίνει τη δυνατότητα και τον χώρο στα άτομα να ακουστεί η «φωνή» τους. Ειδικότερα, δόθηκε η ευκαιρία και η χαρά στις εκπαιδευόμενες της ειδικότητας να απολαύσουν τις εκθέσεις που έχει πραγματοποιήσει το Εργαστήρι Κεραμικής και να θαυμάσουν τις δημιουργίες των ατόμων με αναπηρία του ΚΔΑΠμεΑ Βόλου, οι οποίες ανακίνησαν έντονα συναισθήματα. Επιπλέον, συζητήθηκαν ζητήματα που άπτονται της έννοιας της αναπηρίας και των κοινωνικών κατασκευών που υπάρχουν γύρω από την Αναπηρία, οι οποίες φάνηκε πως εντείνουν τον φόβο για το διαφορετικό και διαμορφώνουν ρατσιστικές απόψεις. Η επίσκεψη λειτούργησε ως αφόρμηση για ανάπτυξη προβληματισμού και συζήτησης γύρω από τον ρατσισμό και την Αναπηρία, δίδοντας στις εκπαιδευόμενες την ευκαιρία να διερευνήσουν έννοιες όπως τα στερεότυπα, οι προκαταλήψεις, οι διακρίσεις κ.ά, να εντοπίσουν τις δικές τους σχετικές προβληματικές αντιλήψεις, στάσεις και συμπεριφορές, αλλά και να μοιραστούν προσωπικές απόψεις, ιστορίες και βιώματα γύρω από την Αναπηρία.

Ευχαριστούμε πολύ τις κ.κ. Μίχου Μαρία και Διακομή Ζίνα για την άψογη υποδοχή στον χώρο του ΚΔΑΠμεΑ Βόλου και την εξαιρετική -όπως πάντα- συνεργασία.

Δείτε εδώ φωτό από την επίσκεψη

Την Δευτέρα 29 Μαΐου 2023 , το τμήμα Β’ εξαμήνου σπουδών, της ειδικότητας «Στελέχη Μονάδων Φιλοξενίας», πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη.

Οι σπουδαστές με τη συνοδεία της εκπαιδεύτριάς τους κυρίας Ιωάννας Πολύζου, επισκέφθηκαν το ξενοδοχείο “ValisResort & Spa 5*” (https://valishotel.gr/?lang=en), στα πλαίσια των μαθημάτων «Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα» και «Μπαρ».

Ο απόφοιτος του ΔΙΕΚ, κος Κώστας Καραφύλλογλου που είναι ο F&B manager του ξενοδοχείου, τους υποδέχθηκε εγκάρδια και τους ενημέρωσε για τη λειτουργία των τμημάτων του ξενοδοχείου.

Οι εκπαιδευόμενοι είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν συνεδριακούς χώρους και χώρους εκδηλώσεων, το εστιατόριο, το τσιπουράδικο, το χώρο ευεξίας – spa, και δωμάτια - σουίτες.

Στο καφέ- μπαρ του ξενοδοχείου δίπλα στην πισίνα, ο barista-bartender τους έδειξε την Παρασκευή καφέδων και cocktail.

Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Καραφύλλογλου και τα στελέχη του ξενοδοχείου!

Δείτε εδώ φωτό από την επίσκεψη

 

Στις 26/5/2023 η ειδικότητα Βοηθός Φαρμακείου, Δ' εξάμηνο πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη, στα πλαίσια του μαθήματος "Έλεγχος και Αξιολόγηση Καλλυντικών", με τη συνοδεία της ελπαιδεύτριάς τους κ. Ζήκα Χαρίκλεια, στο κατάστημα πρώτων υλών για παραγωγή καλλυντικών, με την επωνυμία "Dream Soap".

Οι σπουδαστές έφτιαξαν τα ακόλουθα:

-παραδοσιακή κεραλοιφή με μελισσοκέρι, ελαιόλαδο, λάδι jojoba, λάδι avocado και αιθέρια έλαια. 

-ενυδατική κρέμα προσώπου με εκχύλισμα αγγουριού και βιταμίνη Ε μαθαίνοντας να προσθέτουν με σωστό τρόπο γαλακτοματοποιητή, συντηρητικό και άρωμα.

-ενυδατική λοσιόν με ανθόνερο νερολί, πανθενόλη και υαλουρονικό οξύ. 

Δείτε εδώ φωτό από την επίσκεψη

Την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023, το τμήμα Δ΄ εξαμήνου της ειδικότητας «Φύλακες Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων» πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Νικολάου και Σπυρίδωνος Τσαλαπάτα στο Βόλο (https://www.piop.gr/el/diktuo-mouseiwn/Mouseio-Plinthokeramopoieias-Tsalapata/to-mouseio.aspx), ένα από τα θεματικά μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (Π.Ι.Ο.Π).

     Οι σπουδαστές, με τη συνοδεία των δύο εκπαιδευτριών τους Σεραΐνα Βαλτσάνη και Δήμητρα Γαργάλα, στο πλαίσιο των μαθημάτων «Εισαγωγή στις Βασικές Έννοιες Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και «Κώδικες Επαγγελματικής Συμπεριφοράς» αντίστοιχα, επισκέφθηκαν ένα διασωζόμενο βιομηχανικό συγκρότημα. Είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την έννοια της προστασίας της βιομηχανικής πολιτιστικής κληρονομιάς και την ιστορική σημασία της για την πόλη του Βόλου, να γνωρίσουν την παραγωγική διαδικασία πλίνθων και κεράμων, αλλά και την καθημερινότητα των εργαζομένων του εργοστασίου μέσα από το εποπτικό υλικό. Παράλληλα, ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας του μουσείου και τους κώδικες επαγγελματικής συμπεριφοράς του προσωπικού του.

     Ευχαριστούμε πολύ το Μουσείο Πλινθοκεραμοποίας Ν. και Σ. Τσαλαπάτα για την άψογη φιλοξενία του και την κα. Νατάσα Κουτσοπούλου για την ξενάγησή μας στη μόνιμη έκθεση του μουσείου.

Δείτε εδώ φωτό από την επίσκεψη

Στις 23/05 ημέρα Τρίτη, πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στην χρήση πυροσβεστικών μέσων και την ενεργητική πυροπροστασία. Εκπαιδευτής ο επιπυραγός κ. Τζιώμας Ιωάννης. Οι καταρτιζόμενοι εκτός των άλλων εκπαιδεύτηκαν στην χρήση των πυροσβεστήρων ξηράς κόνεως σε εικονική πυρκαγιά και ενημερώθηκαν για τα μέτρα πρόληψης και κατάσβεσης στους χώρους εργασίας τους.

Δείτε εδώ φωτό από την εκπαίδευση

Την Δευτέρα 15 Μαΐου 2023 , το τμήμα Β’ εξαμήνου σπουδών, της ειδικότητας «Στελέχη Μονάδων Φιλοξενίας», πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη.

Οι σπουδαστές με τη συνοδεία της εκπαιδεύτριάς τους κυρίας Ιωάννας Πολύζου, επισκέφτηκαν το ξενοδοχείο “Volos Palace 4*” (https://www.volospalace.gr/), στα πλαίσια των μαθημάτων «Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα» και «Μπαρ».

Οι υπεύθυνοι τους υποδέχθηκαν εγκάρδια και τους ενημέρωσαν για τη λειτουργία των τμημάτων του ξενοδοχείου.

Οι εκπαιδευόμενοι είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τον χώρο εκδηλώσεων-συνεδρίων, το εστιατόριο, το μπαρ του ξενοδοχείου και μία από τις σουίτες.

Ευχαριστούμε θερμά τη διοίκηση και τα στελέχη του ξενοδοχείου!

Δείτε εδώ φωτό από την επίσκεψη

Στις 28/4/2023, στα πλαίσια του μαθήματος "Έλεγχος και Αξιολόγηση καλλυντικών" πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη, με τη συνοδεία της εκπαιδεύτριάς τους κ. Χαρίκλεια Ζήκα, από τους σπουδαστές της ειδικότητας Βοηθός Φαρμακείου Δ' εξάμηνο στην εταιρεία DreamSoap, η οποία εμπορεύεται πρώτες ύλες καλλυντικών. Οι σπουδαστές ενημερώθηκαν για τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή καλλυντικών, τις είδαν από κοντά και παρασκεύασαν σαπούνια γλυκερίνης με διάφορα αρώματα και έλαια.(φωτος 6-9)

Στις 17/3/2023, στα πλαίσια του μαθήματος "Έλεγχος και Αξιολόγηση καλλυντικών" πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη, με τη συνοδεία της εκπαιδεύτριάς τους κ. Χαρίκλεια Ζήκα, από τους σπουδαστές της ειδικότητας Βοηθός Φαρμακείου Δ' εξάμηνο στην εταιρεία essentialoils-organics, η οποία παρασκευάζει αιθέρια έλαια. Οι σπουδαστές είδαν από κοντά τη διαδικασία και πήραν ως δώρο αιθέριο έλαιο λεβάντας, από τον ιδιοκτήτη της εταιρείας κ. Γιαννακούλα Παναγιώτη. (φωτος 1-5)

Δείτε εδώ φωτό από τις επισκέψεις

Το δημόσιο ΙΕΚ Βόλου επισκέφτηκε πρόσφατα ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές και υποψήφιος βουλευτής του Νομού Μαγνησίας κ. Χρήστος Τριαντόπουλος. Ο κ. Τριαντόπουλος, στο πλαίσιο αντίστοιχων μαθημάτων των τμημάτων "Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων", "Στέλεχος Ασφάλειας Προσώπων και Υποδομών" και "Τεχνολογίες Επικοινωνίας και Πληροφοριών στην Ταξιδιωτική Βιομηχανία" είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τους σπουδαστές του ΙΕΚ και να συζητήσουν τόσο για το κυβερνητικό έργο πάνω στον τρόπο οργάνωσης και αντιμετώπισης - αποκατάστασης των καταστροφών όσο και θέματα που απασχολούν τους σπουδαστές. 

Παράλληλα έγινε ενημέρωση των σπουδαστών από δύο κύριες εθελοντικές ομάδες του Νομού μας, την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης με κύριο ομιλητή τον διασώστη κ. Νίκο Ζυγούρη ο οποίος μίλησε και παρουσίασε υλικό από την πρόσφατη εμπειρία του στον πολύνεκρο σεισμό της Τουρκίας ως μέλος της Ελληνικής αποστολής αλλά και από τον κ. Βασίλη Ηλιόπουλοεθελοντή διασώστη της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας που μίλησε γενικότερα για τον εθελοντισμό αλλά και την εμπειρία του από τον τόπο του δυστυχήματος των Τεμπών και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν.

Οι σπουδαστές του τμήματος δημοσιογραφίας του ΙΕΚ έκαναν ερωτήσεις τόσο προς τους εθελοντές διασώστες όσο και προς τον κύριο Υφυπουργό για θέματα που άπτονται της πολιτικής προστασίας αλλά και του εθελοντισμού γενικότερα. Η όλη συζήτηση κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των σπουδαστών της σχολής και αποζημίωσε το πολυπληθές ακροατήριο που γέμισε ασφυκτικά το αμφιθέατρο της σχολής.

Τέλος ο δ/ντης του ΙΕΚ κ. Άρης Παπαθανασίου, ευχαρίστησε τόσο τον Υφυπουργό, όσο και τους εθελοντές διασώστες κ. Ηλιόπουλο Βασίλη, Τραγάλα Κώστα, Ζυγούρη Νίκο, Καίσαρ Παντελή, Παππά Λάμπρο και Σκούφο Αδάμ, για τις πολύτιμες γνώσεις κι εμπειρίες που μετέδωσαν στους σπουδαστές όλων των τμημάτων του ΙΕΚ.

 

Δείτε εδώ φωτό από την επίσκεψη

Την Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 , το τμήμα Β’ εξαμήνου σπουδών, της ειδικότητας «Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας», πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη.

Οι σπουδαστές με τη συνοδεία της εκπαιδεύτριάς τους κυρίας Ιωάννας Πολύζου, επισκέφτηκαν το ξενοδοχείο “Domotel Xenia Volos 5*” (https://domotel.gr/el/hotel-xenia-volos ) και το “Yachting Club-Domotel Xenia Volos” στα πλαίσια των μαθημάτων τους «Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα» και «Μπαρ».

Οι υπεύθυνοι τους υποδεχτήκαν εγκάρδια και τους ενημέρωσαν για τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους.

Στο “Domotel Xenia Volos”, οι εκπαιδευόμενοι είχαν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τους συνεδριακούς χώρους του ξενοδοχείου, διάφορους τύπους δωματίων και τον χώρο ευεξίας (spa).

Στο “Yachting Club”, ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της επιχείρησης και παρακολούθησαν την παρασκευή διαφόρων τύπων καφέ και κοκτέιλ από εξειδικευμένους barista και bar tender.

Ευχαριστούμε θερμά τους εκπροσώπους των δύο επιχειρήσεων για την άψογη συνεργασία τους.

Δείτε εδώ φωτό από την επίσκεψη

Copyright © 2024 ΙΕΚ Βόλου - Ομάδα ανάπτυξης: Τεχνικοί Εφαρμογών Πληροφορικής Rights Reserved.