Back To Top
Στις 06.06.16 οι εκπαιδευόμενες και εκπαιδευόμενοι του τμήματος «Φύλακες Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων» του Β΄ εξαμήνου, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν στο πλαίσιο των μαθημάτων «Ελληνική Λαϊκή Τέχνη» και «Ιστορία της Τέχνης» τους παρακάτω εκπαιδευτικούς προορισμούς στο Βόλο: τον Iερό ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος, την Πινακοθήκη Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου και το Μουσείου Θεόφιλου στην Ανακασιά. Έτσι μπόρεσαν να δούνε τα έργα τέχνης στο χώρο δημιουργίας και έμπνευσής τους (μουσείο Θεόφιλου, Giorgio de Chirico), να παρατηρήσουν δια ζώσης ένα χώρο παραγωγής και συντήρησης γνήσιας Λαϊκής τέχνης (Λύκειο Ελληνίδων Βόλου) και να αντιληφθούν το βυζαντινό ρυθμό ενός χριστιανικού ναού και την τεχνοτροπία της εικονογράφησής του (Iερός ναός Μεταμορφώσεως Σωτήρος). Τουςσπουδαστές συνόδευσε η καθηγήτρια κ. Τσιονάρα Ροδάνθη.
Την Τετάρτη 18/5/2016 οι μαθητές του Β΄ Εξαμήνου του τμήματος ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ επισκέφτηκαν το εργοστάσιο της ΕΨΑ στην Αγριά Βόλου με τη συνοδεία του εκπαιδευτή τους κ. Αλέξανδρου Γαϊτανά.
Οι μαθητές έμαθαν όλη την ιστορία της ΕΨΑ, μέσα από το υλικό που υπάρχει στο μικρό μουσείο του εργοστασίου και επίσης παρακολούθησαν όλα τα στάδια παραγωγής του προϊόντος που είναι μοναδικό στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Την Τετάρτη 18/5/2016 οι μαθητές του Β΄ Εξαμήνου του τμήματος ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ επισκέφτηκαν το ξενοδοχείο VALIS στην Αγριά Βόλου με τη συνοδεία της εκπαιδεύτριάς τους κ. Άννα Σαράφη.
Οι μαθητές ξεναγήθηκαν από την Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου εστιατόριο , πισίνα, μπαρ , αίθουσα εκδηλώσεων ,αίθουσες συνεδρίων και στα δωμάτια . Ιδιαίτερη εντύπωση στους μαθητές έκανε η προεδρική σουίτα.
Στα πλαίσια εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που φέτος είχε θέμα «Μουσεία και Πολιτισμικά τοπία», οι σπουδαστές και σπουδάστριες του τμήματος «Φύλακες Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων» του Β΄ εξαμήνου, είχαν την ευκαιρία στις 19 Μάιου 2016 να επισκεφθούν την παλιά πόλη του Βόλου με τη συνοδεία του καθηγητή τους Εμφιετζίδη Ιωάννη.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν οι καταρτιζόμενοι να αναγνωρίσουν την περιοχή των Παλιών ως πολιτισμικό τοπίο ιστορικής σημασίας αλλά και ως πόρο τοπικής ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό, επισκεφθήκαν το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα του ΠΙΟΠ, την αναστύλωση του τείχους του Κάστρου των Παλιών, το εργαστήριο μικρο-ζυθοποιίας ΑΡΓΩ και τέλος το Σιδηροδρομικό Μουσείο του Ο.Σ.Ε.
Οι καταρτιζόμενοι μετά την περιήγηση κατανόησαν την ιδιαίτερη ταυτότητα του πολιτιστικού τοπιού στα Παλιά του Βόλου, μέσα από τη αλληλεξάρτηση του ιστορικού χώρου (Κάστρο), της βιομηχανικής κληρονομιάς (Τσαλαπάτα - Λούλη), της σύγχρονης τοπικής επιχειρηματικότητας (μικρο-ζυθοποιία) και των υποδομών ανάπτυξης της πόλης (Σιδηρόδρομος).
Την Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016 στο πλαίσιο του μαθήματος «Βασικές Αρχές Φύλαξης», οι σπουδαστές και σπουδάστριες του τμήματος «Φύλακες Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων» του Β΄ εξαμήνου, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο νέο «Μουσείο Πόλης του Βόλου» που ανήκει στο Δήμο, με τη συνοδεία του καθηγητή τους κ. Εμφιετζίδη Ιωάννη. Οι σπουδαστές, είχαν τη δυνατότητα, να γνωρίσουν τα συστήματα ασφαλείας και τους τρόπους φύλαξης του Μουσείου, τη στιγμή της λειτουργίας του, ενώ παράλληλα με την περιήγηση στο χώρο της έκθεσης διέκριναν διαφορετικούς τρόπους προφύλαξης των εκθεμάτων και πρότειναν εναλλακτικές λύσεις, σύμφωνα με τις γνώσεις που αφομοίωσαν από την κατάρτισή τους στη «Φύλαξη» από το Α’ εξάμηνο.