Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Ελάτε μαζί μας να χτίσετε το μέλλον σας, με όραμα, πρόγραμμα και δράση

Δημόσια ΣΑΕΚ Βόλου

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

ΩΡΑΡΙΟ ΙΕΚ

Δωρεάν Κατάρτιση

Είσοδος

Η εγγραφή αφορά αποκλειστικά καταρτιζόμενους στο ΙΕΚ Βόλου.

Βοηθός Φαρμακείου

Επαγγελματικό περίγραμμα ειδικότητας
O απόφοιτος των ΙΕΚ ειδικότητας «Βοηθός Φαρμακείου» είναι το εξειδικευμένο άτομο, που έχει θεωρητικές γνώσεις και είναι υπεύθυνο για την εύρυθμη λειτουργία και ροή του φαρμακείου. Έρχεται σε επαφή με το κοινό, επεξηγεί τη συνταγογραφία, επικουρεί στο έργο του φαρμακοποιού, σύμφωνα με τις οδηγίες του. Στο αντικείμενο της εργασίας του περιλαμβάνονται η εκτέλεση συνταγών, η εξυπηρέτηση του κοινού που ζητεί φάρμακα, παραφαρμακευτικά και καλλυντικά προϊόντα, οι παραγγελίες των φαρμάκων και φαρμακευτικού υλικού, η παραλαβή και τακτοποίηση των φαρμάκων στον κατάλληλο χώρο του φαρμακείου, η εξυπηρέτηση του κοινού σε επιλογή καλλυντικών, οι συναλλαγές, προμήθειες φαρμάκων – καλλυντικών και η μηχανοργάνωση του φαρμακείου. Φροντίζει για την τήρηση της ασφάλειας και υγιεινής στο χώρο εργασίας.
Επιπλέον, ο Βοηθός φαρμακείου διαθέτει πλήρη κατάρτιση στην πρακτική εργαστηριακή παρασκευή φαρμάκων, παραφαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων, ώστε να παρασκευάζει φάρμακα και καλλυντικά υπό την εποπτεία του επιβλέποντος φαρμακοποιού. Ελέγχει ποιοτικά και ποσοτικά τη σύσταση των πρώτων υλών και των προϊόντων, αξιοποιώντας τη σχετική οργανολογία. Εξασφαλίζει την εφαρμογή των θεσμοθετημένων κανονισμών και προδιαγραφών παρασκευής, συντηρεί τον εξοπλισμό και φροντίζει για τη συσκευασία, συντήρηση και φύλαξη τόσο των πρώτων υλών όσο και των τελικών προϊόντων. Διεκπεραιώνει κάθε είδους εργασία που έχει σχέση με τις δραστηριότητες φαρμακείου πάντα υπό την εποπτεία και τις οδηγίες του αρμόδιου φαρμακοποιού.
Οι γνώσεις του για τη σύνθεση και τη δράση των φαρμάκων και καλλυντικών του παρέχουν αυτοπεποίθηση και τον βοηθούν τόσο στην εκτέλεση του έργου του στο φαρμακείο όσο και στις απαιτήσεις του ποιοτικού ελέγχου των προϊόντων που παράγει.
Τομείς Απασχόλησης

  • Ο απόφοιτος της ειδικότητας «Βοηθός Φαρμακείου» μπορεί να εργαστεί:
  • Σε ιδιωτικά φαρμακεία
  • Σε φαρμακεία νοσοκομείων (ιδιωτικά και δημόσια)
  • Σε φαρμακευτικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες καλλυντικών.
  • Σε φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες καλλυντικών, στην προώθηση προϊόντων
  • Σε εργαστήρια καλλυντικών ή φαρμακευτικών προϊόντων.
  • Σε διαγνωστικά εργαστήρια
  • Στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων
  • Σε Κέντρα Ερευνών.

 

 Για περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα μαθημάτων δείτε τον αναλυτικό οδηγό σπουδών:

Attachments:
Download this file (ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ.pdf)ΒΟΗΘΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ.pdf[ ]1787 kB

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Σύντομη Περιγραφή Επαγγελματικών Δραστηριοτήτων
Ο κάτοχος Διπλώματος Ι.Ε.Κ. στην ειδικότητα «Τεχνικός Η/Υ και Ηλεκτρονικών Μηχανών Γραφείου» έχει πιστοποιημένες γνώσεις δεξιότητες και επαγγελματικές στάσεις που τον καθιστούν ικανό να εργαστεί σε εξαρτημένη ή μη εργασία ως τεχνικός ηλεκτρονικών μηχανών που χρησιμοποιούνται στο περιβάλλον ενός σύγχρονου γραφείου, δηλαδή:

  • απλή τηλεφωνική συσκευή,
  •  συνδρομητικό τηλεφωνικό κέντρο,
  •  συσκευή (fax),
  •  αυτόματος τηλεφωνητής,
  •  φωτο-αντιγραφική μηχανή,
  •  ηλεκτρονικός υπολογιστής (Η/Υ),
  •  περιφερειακές συσκευές Η/Υ,
  •  δίκτυα Η/Υ.

Ο τεχνικός αυτής της ειδικότητας θα μπορεί να διεκπεραιώνει υπεύθυνα και εμπρόθεσμα εργασίες που προκύπτουν κατά τη διάρκεια των καθηκόντων του, εργαζόμενος αυτόνομα ή ως μέλος ομάδας τεχνικών της ίδιας ή συναφούς ειδικότητας. Ειδικότερα θα μπορεί:

  •  Να εγκαθιστά τις ηλεκτρονικές μηχανές και να επεμβαίνει για την αποκατάσταση τυχόν ανωμαλίας κατά τη λειτουργία τους.
  •  Να εξυπηρετεί τις ανάγκες των χειριστών ενός δικτύου Η/Υ.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τον αναλυτικό οδηγό σπουδών και το νέο αναλυτικό πρόγραμμα μαθημάτων:

Attachments:
Download this file (ΤΕΧΝΙΚΟΣ  ΗΥ.pdf)ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΗΥ.pdf[ ]1426 kB

Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας (Chef)

Επαγγελματικό περίγραμμα ειδικότητας
O απόφοιτος των της ειδικότητας «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (Chef)» των ΙΕΚ, με τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που έχει αποκτήσει κατά την εκπαίδευσή του, μπορεί να αναλάβει υπεύθυνα την οργάνωση και τη λειτουργία μιας επαγγελματικής κουζίνας, ανεξαρτήτως μεγέθους και τύπου. Γνωρίζοντας την μαγειρική, στοιχεία ζαχαροπλαστικής καθώς και την εστιατορική τέχνη, εργάζεται στην κουζίνα της επισιτιστικής ή ξενοδοχειακής μονάδας, επιμελείται και οργανώνει τη λειτουργία της, προετοιμάζει, παρασκευάζει και παραθέτει τα εδέσματα για μικρές και μεγάλες ομάδες ατόμων σύμφωνα με τις καθορισμένες προδιαγραφές ποιότητας της επισιτιστικής μονάδας και τα προβλεπόμενα επίπεδα υγιεινής.
O απόφοιτος των ΙΕΚ ειδικότητας «Τεχνικός μαγειρικής τέχνης – αρχιμάγειρας (chef)» είναι ένας εξειδικευμένος εργαζόμενος ικανός να χειρίζεται υπεύθυνα και αυτόνομα τα ακόλουθα θέματα:
1. Τον ποιοτικό έλεγχο, τη συντήρηση και την αξιοποίηση των τροφίμων.
2. Την υγιεινή των τροφίμων.
3. Την παρασκευή εδεσμάτων κάθε μορφής και ποικιλίας.
4. Την οργάνωση και διοίκηση της κουζίνας.
5. Τον τεμαχισμό και την προετοιμασία κρεάτων – πουλερικών – κυνηγιών –
ψαριών – θαλασσινών και τη χρήση κάθε τεμαχίου.
6. Τη σωστή σύνθεση κάθε μενού με βάση τις ισχύουσες αγορανομικές και
υγειονομικές διατάξεις.
7. Την παρουσίαση και διακόσμηση εδεσμάτων.
8. Την τέχνη της ζαχαροπλαστικής.
9. Την εφαρμογή αρχών κοστολόγησης.
10. Την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομικής ταυτότητας.
Τομείς απασχόλησης
O απόφοιτος της ειδικότητας «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (Chef)» των ΙΕΚ, με τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που έχει αποκτήσει κατά την εκπαίδευσή του, δύναται να εργάζεται σε Ξενοδοχειακές και Επισιτιστικές Επιχειρήσεις, οποιασδήποτε μορφής και δομής, τόσο στον Ιδιωτικό όσο και στο Δημόσιο τομέα, σε θέσεις εργασίας σχετικές με το αντικείμενο σπουδών του.
Επαγγελματικά προσόντα
Τα επαγγελματικά προσόντα που αποκτά ο απόφοιτος της εν λόγω ειδικότητας συνίστανται στα ακόλουθα:

  1. Μέριμνα για την επάρκεια σε κατάλληλες πρώτες ύλες για την παρασκευή των εδεσμάτων σε συνεργασία με τον Υπεύθυνο Τροφοδοσίας και τον ιδιοκτήτη/Διευθυντή της επισιτιστικής μονάδας.
  • Αναζητά τις απαραίτητες και κατάλληλες πρώτες ύλες του εδεσματολογίου (μενού) στις αποθήκες και τα ψυγεία της επισιτιστικής μονάδας και υπολογίζει τις ανάγκες της κουζίνας.
  • Οργανώνει την προμήθεια των απαραίτητων και κατάλληλων πρώτων υλών.
  • Ελέγχει και μεριμνά για την ορθή προμήθεια και αποθήκευση των πρώτων υλών.

2. Φροντίδα για τη σύνθεση και την παρουσίαση του εδεσματολογίου της επισιτιστικής μονάδας (σε συνεργασία με τον εστίαρχο (maitre), τον F&B, καθώς και τον ιδιοκτήτη/Διευθυντή της επισιτιστικής μονάδας), για την παρασκευή των εδεσμάτων.

  • Συντάσσει το εδεσματολόγιο (μενού) της επισιτιστικής μονάδας και επιμελείται τον κατάλογο παρουσίασης (κάρτα) του εδεσματολογίου σε συνεργασία με τον εστίαρχο/maitre, τον F.N.B. και τον ιδιοκτήτη/Διευθυντή της επισιτιστικής μονάδας.
  • Οργανώνει και καθοδηγεί τον τρόπο παρασκευής των εδεσμάτων.
  • Εκτελεί και εποπτεύει την παρασκευή των εδεσμάτων του μενού.
  • Διαχειρίζεται το ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα του.

3. Παράθεση και γαρνίρισμα των εδεσμάτων, αναγγελία της ολοκλήρωσης της παρασκευής τους και επιμέλεια της απρόσκοπτης λειτουργίας της κουζίνας.

  • Οργανώνει τη σειρά παράθεσης των εδεσμάτων και παραθέτει τα εδέσματα.
  • Ελέγχει και επιμελείται την εμφάνιση των εδεσμάτων κατά την παράθεση διορθωτικές ενέργειες.
  • Οργανώνει την κουζίνα και ελέγχει τη σωστή λειτουργία των μηχανικών μέσων.

 

 Για περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα μαθημάτων δείτε τον αναλυτικό οδηγό σπουδών:

 

Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Βόλου

Διεύθυνση: Φυτόκο, Ν. Ιωνία Βόλου, T.K. 38446

 Τηλ: 24210-83885   Fax: 24210-83886 

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Τεχνικός Κομμωτικής Τέχνης

Επαγγελματικό περίγραμμα ειδικότητας
Ο απόφοιτος της ειδικότητας «Τεχνικός Κομμωτικής τέχνης» των ΙΕΚ με τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που έχει αποκτήσει, είναι ικανός να τις εφαρμόζει στις κομμώσεις ανδρών και γυναικών καθώς και σε εργασίες περιποίησης κόμης.
Τομείς απασχόλησης
Οι τομείς απασχόλησης της ειδικότητας «Τεχνικός Κομμωτικής τέχνης» των ΙΕΚ είναι:

  • Ελεύθεροι επαγγελματίες – κομμωτήρια
  • Βιομηχανίες – εταιρίες προϊόντων κόμης
  • Πωλήσεις προϊόντων κόμης (επισκέψεις, αντιπροσωπείες, σύμβουλοι χρήσης αυτών)
  • Επικεφαλείς σε μεγάλες μονάδες πολυάριθμου προσωπικού (κομμωτήρια, εμπορικές εταιρίες)
  • Τηλεόραση, θέατρο, κινηματογράφος, οίκοι μόδας
  • Μεγάλα ξενοδοχεία, κλινικές, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, γυμναστήρια
  • Εκπαίδευση και κατάρτιση

Επαγγελματικά προσόντα
Τα ειδικά επαγγελματικά προσόντα του αποφοίτου της ειδικότητας συνίστανται στα ακόλουθα:

  • χειρίζεται με ασφάλεια, για τον ίδιο και τους πελάτες, τον εξοπλισμό του κομμωτηρίου
  • εφαρμόζει τις γνώσεις και τις δεξιότητες στην κοπή μαλλιών ανδρών – γυναικών
  • εφαρμόζει τις γνώσεις και τις δεξιότητες στην περιποίηση της κόμης ανδρών – γυναικών
  • οργανώνει και διαχειρίζεται το χώρο εργασίας, τον εξοπλισμό και τα υλικά
  • εφαρμόζει τους κανόνες της επαγγελματικής δεοντολογίας και νομοθεσίας - εφαρμόζει τους κανόνες υγιεινής του εργασιακού του χώρου καθώς και των εργαλείων του
  • χρησιμοποιεί τις ανθρώπινες σχέσεις και την επικοινωνία σύμφωνα με τις αρχές του μάρκετινγκ

Επαγγελματικά καθήκοντα

  • αναπτύσσει τις ανθρώπινες σχέσεις με τους πελάτες σε επαγγελματικό επίπεδο
  • φροντίζει την εμφάνιση, την υγεία και τη σωματική αντοχή
  • φροντίζει για την ασφάλεια και υγιεινή των ανθρώπων, του χώρου, των εργαλείων και μηχανημάτων
  • φροντίζει για τη δημιουργία ευχάριστου εργασιακού περιβάλλοντος
  • προσφέρει τις υπηρεσίες κοπής και περιποίησης μαλλιών σύμφωνα με τις επιθυμίες των πελατών
  • προσδιορίζει τις κατάλληλες λύσεις
  • εκπληρώνει τις επαγγελματικές και οικονομικές υποχρεώσεις
  • ερευνά, εντοπίζει και λύνει λειτουργικά και οργανωτικά προβλήματα
  • ενημερώνει τον εργοδότη, αναπτύσσει πρωτοβουλίες και στηρίζει τις προσπάθειες της επιχείρησης

 

 Για περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα μαθημάτων δείτε τον αναλυτικό οδηγό σπουδών: