Back To Top

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5
Ελάτε μαζί μας να χτίσετε το μέλλον σας, με όραμα, πρόγραμμα και δράση

Δημόσια ΣΑΕΚ Βόλου

Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού

ΩΡΑΡΙΟ ΙΕΚ

Δωρεάν Κατάρτιση

Είσοδος

Η εγγραφή αφορά αποκλειστικά καταρτιζόμενους στο ΙΕΚ Βόλου.

Μία ακόμη νέα ειδικότητα, με άριστες επαγγελματικές προοπτικές και υψηλές αποδοχές λόγω της αυξημένης ανάπτυξης του τουριστικού κλάδου και ειδικότερα του θαλάσσιου τουρισμού, προτάθηκε από το Δημοσίου ΙΕΚ Βόλου.

Η Ελλάδα μία χώρα κατ’ εξοχήν νησιωτική, με εκτεταμένη παραλιακή ζώνη και χιλιάδες νησιά και βραχονησίδες, ενδείκνυται για τουρισμό με σκάφη αναψυχής, ιστιοπλοϊκά ή/και μηχανοκίνητα.

 Περίπου 2.500 - 3.000 επαγγελματικά σκάφη αναψυχής είναι νηολογημένα στην Ελλάδα, τα περισσότερα ιστιοπλοϊκά, στα οποία ο μισθωτής / τουρίστας, είτε επιλέγει να είναι ο ίδιος κυβερνήτης (έχοντας την κατάλληλη εμπειρία), είτε να προσλάβει επαγγελματία κυβερνήτη. Το λιμάνι του Βόλου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της κεντρικής Ελλάδος, ένα ανερχόμενο λιμάνι με πολύ καλές προοπτικές ανάπτυξης

Ο Κυβερνήτης Σκαφών Αναψυχής είναι κυβερνήτης μικρού ιστιοπλοϊκού ή και μηχανοκίνητου σκάφους αναψυχής. Στις δραστηριότητές / καθήκοντά του περιλαμβάνονται η παραλαβή του σκάφους, ο έλεγχος της κατάστασης και του εξοπλισμού του, η προμήθεια νερού, τροφίμων και άλλων αναλωσίμων και η πλοήγηση του σκάφους σε παραλίες και λιμάνια ανάλογα με τις δυνατότητες και τις προτιμήσεις των ενοικιαστών του ή η μεταφορά των σκαφών από λιμάνι σε λιμάνι για την επιβίβαση τουριστών και η φροντίδα για την άνετη και ασφαλή μεταφορά τους.

 Απαιτούμενη Εκπαίδευση

      Για να ασκήσει κάποιος το επάγγελμα του Κυβερνήτη Σκαφών Αναψυχής είναι απαραίτητο να έχει δίπλωμα κυβερνήτη σκάφους, καθώς και γνώσεις σχετικά με τη ναυτιλία, τη θάλασσα, τους ναυτικούς χάρτες και τη μορφολογία των νησιών και του βυθού.

 Εξοπλισμός και μέσα

Ο Κυβερνήτης Σκαφών Αναψυχής χρησιμοποιεί ναυτικούς χάρτες και βιβλία-πιλότους για κάθε περιοχή, ναυτιλιακά όργανα για τη χάραξη πορείας και τη μορφολογία των νησιών, της ακτογραμμής και του βυθού, καθώς και σταθερά ή / και φορητά συστήματα επικοινωνίας. Η γνώση της παροχής Πρώτων Βοηθειών είναι επίσης επιβεβλημένη.

 Απαιτούμενες Δεξιότητες

Ο Κυβερνήτης Σκαφών Αναψυχής χρειάζεται να διαθέτει:

  1. Προθυμία, κοινωνική δεξιότητα, επινοητικότητα
  2. Δυναμισμό, συνέπεια, αυτάρκεια και αγάπη για τη θάλασσα και τα ταξίδια
  3. Καλή φυσική και σωματική κατάσταση
  4. Ψυχραιμία και αντοχή
  5. Υπομονή και συγκαταβατικότητα
  6. Επιδεξιότητα
  7. Ικανότητες για την αντιμετώπιση ειδικών μηχανικών προβλημάτων
  8. Γρήγορα αντανακλαστικά
  9. Γνώση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας.

 Μαθήματα ειδικότητας

  • Αγγλική Ορολογία
  • Λιμένες -Δίαυλοι
  • Ναυτιλία
  • Ναυτική Τέχνη – Ναυτοσύνη
  • Στοιχεία Ναυπηγικής
  • Τεχνική Κατάρτιση
  • Διεθνείς Κανονισμοί Ναυσιπλοΐας – Λιμένες Δίαυλοι
  • Πρώτες Βοήθειες
  • Ναυτιλιακή Νομοθεσία
  • Γιώτιγκ και Τουρισμός
  • Ηλεκτρονικός και Ηλεκτρολογικός Εξοπλισμός Σκαφών
  • Μηχανολογικός Εξοπλισμός Σκαφών και Μηχανές Εσωτερικής Καύσης
  • Στοιχεία Μετεωρολογίας
  • Το περιβάλλον των Ελληνικών Θαλασσών
  • Αντιμετώπιση Κατάστασης Ανάγκης
  • Θαλάσσια Αθλήματα Αναψυχής
  • Σκάφος και Τουρισμός
  • Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα

Επαγγελματικό περίγραμμα ειδικότητας
Ο σύγχρονος δημοσιογράφος οφείλει να είναι σε θέση να παράγει δημοσιογραφικό περιεχόμενο για κάθε κατηγορία Μέσου ενημέρωσης (Τύπος, ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαδίκτυο), σύμφωνα με τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και υιοθετώντας όλες τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας. Παράλληλα, πρέπει να διαθέτει το γνωστικό υπόβαθρο, αλλά και τις πρακτικές δεξιότητες που απαιτούνται, για να αντεπεξέλθει στο σύγχρονο μοντέλο εργασίας που θέλει το δημοσιογράφο πολυπράγμονα ("πολυεργαλείο - multi-tasker") και ιδιαίτερα εξοικειωμένο με όλα τα εργαλεία της ψηφιακής τεχνολογίας.


Τομείς απασχόλησης
Ο δημοσιογράφος, του οποίου πρωταρχικό έργο είναι η σφαιρική ενημέρωση της κοινής γνώμης μέσω της παραγωγής δημοσιογραφικού περιεχομένου, μπορεί να στελεχώσει όλες τις κατηγορίες των Μέσων, αλλά και ευρύτερους φορείς που ανήκουν στο πεδίο της Επικοινωνίας. Πιο συγκεκριμένα μπορεί να απασχοληθεί σε:

  • Όλο το φάσμα του Τύπου, το οποίο περιλαμβάνει διάφορες κατηγορίες εφημερίδων και περιοδικών, εθνικής ή τοπικής κυκλοφορίας.
  • Ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, εθνικής, περιφερειακής ή τοπικής εμβέλειας.
  • Διαδικτυακές ιστοσελίδες ενημερωτικού χαρακτήρα, που βασίζονται στα πολυμέσα (multimedia) ή σε ιστοσελίδες που παρέχουν υπηρεσίες νέων ραδιοτηλεοπτικών συστημάτων (Web Radio & Web TV).
  • Γραφεία Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων διαφόρων φορέων και οργανώσεων.
  • Εταιρείες που αναλαμβάνουν έργο παρακολούθησης του περιεχομένου των Μέσων (media monitoring) καθώς και αποδελτίωσης.
  • Διαφημιστικές εταιρείες, αναλαμβάνοντας έργο συγγραφής κειμένων στο πλαίσιο της διαφημιστικής επικοινωνίας.
  • Επαγγελματικά προσόντα

Τα επαγγελματικά προσόντα ενός δημοσιογράφου μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

Ικανότητα δημιουργικής διερεύνησης, αναγνώρισης, εντοπισμού και προβολής σημαντικών για την κοινωνία ζητημάτων (ειδήσεων).

Υψηλό επίπεδο χρήσης της νέας ελληνικής γλώσσας καθώς και υψηλό επίπεδο αξιοποίησης του δημοσιογραφικού λόγου, απαραίτητες προϋποθέσεις για τη δημιουργία ολοκληρωμένου δημοσιογραφικού περιεχομένου, σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα του επαγγέλματος.

Δημιουργική διαχείριση τυπωμένου αρχειακού υλικού καθώς και ψηφιακού υλικού, χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για τη διενέργεια ορθής και ολοκληρωμένης δημοσιογραφικής έρευνας.

Ικανότητα αποτελεσματικής οργάνωσης της δημοσιογραφικής έρευνας: Προσοχή και υπευθυνότητα, μεθοδικότητα και οργάνωση στη διαχείριση πηγών καθώς και πληροφοριών-δεδομένων, τηρώντας τις αρχές του ρεπορτάζ και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας εν γένει.

Δημιουργική αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των εργαλείων της ψηφιακής τεχνολογίας με στόχο την εις βάθος διερεύνηση και λήψη πληροφοριών καθώς και την ελκυστική δημοσιοποίηση δημοσιογραφικού περιεχομένου, σύμφωνα με τις νέες τάσεις της δημοσιογραφίας.

Καινοτόμες ιδέες απέναντι στην παραγωγή δημοσιογραφικού περιεχομένου με γνώμονα το σεβασμό στο κοινό και τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Επίγνωση της συμβολής του δημοσιογραφικού έργου στη λεγόμενη κοινωνία της πληροφορίας καθώς και της ευρύτερης ευθύνης του δημοσιογράφου απέναντι στο κοινό.

Πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας με στόχο την ποιοτική άσκηση του επαγγέλματος.

Επαγγελματισμός που συμβάλλει στην ποιοτική εκτέλεση του δημοσιογραφικού έργου.

 

Επαγγελματικά καθήκοντα
Τα επαγγελματικά καθήκοντα του δημοσιογράφου μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

  • Πραγματοποίηση έρευνας και προσέγγιση κατάλληλων πηγών με στόχο την αποκάλυψη γεγονότων που θεωρούνται άξια δημοσιοποίησης.
  • Συλλογή και διασταύρωση πληροφοριών μέσω συνεντεύξεων και ερευνητικών διαδικασιών με στόχο την καλύτερη δυνατή διαμόρφωση του δημοσιογραφικού περιεχομένου που προσφέρεται στο κοινό.
  • Εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη ανάλυση γεγονότων σε όλες τις κατηγορίες των Μέσων με στόχο την περαιτέρω διαφώτιση της κοινής γνώμης για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που απασχολεί τη σύγχρονη κοινωνία.
  • Παραγωγή δημοσιογραφικού περιεχομένου για κάθε κατηγορία Μέσου ενημέρωσης (Τύπος, ραδιόφωνο, τηλεόραση, διαδίκτυο) με γνώμονα τη δημοσιογραφική δεοντολογία και αξιοποιώντας τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία εργασίας του δημοσιογράφου.
  • Τήρηση των αρχών της ποιοτικής δημοσιογραφίας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα μαθημάτων δείτε τον αναλυτικό οδηγό σπουδών:

Για αιτήσεις ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:

Αιτήσεις Καταρτιζόμενων

 

 

Παρακάτω μπορείτε να κατεβάσετε τα συνημμένα αρχεία που χρειάζονται οι Καταρτιζόμενοι

Επαγγελματικό περίγραμμα ειδικότητας

 

Ο απόφοιτος της ειδικότητας «Τεχνικός Αισθητικής τέχνης και Μακιγιάζ» των ΙΕΚ παρέχει υπηρεσίες αισθητικής φροντίδας για το πρόσωπο ή/και το σώμα με φυσικά και τεχνητά μέσα, υπηρεσίες χαλάρωσης και ευεξίας, υπηρεσίες μακιγιάζ προσώπου και σώματος, υπηρεσίες περιποίησης, αποκατάστασης και καλλωπισμού νυχιών με φυσικά και τεχνητά μέσα και προωθεί καλλυντικά προϊόντα και μηχανήματα καθώς και υπηρεσίες αισθητικής.


Τομείς απασχόλησης
Ο κάτοχος του διπλώματος της ειδικότητας «Τεχνικός Αισθητικής τέχνης και Μακιγιάζ» έχει τη δυνατότητα να απασχοληθεί στους εξής τομείς:
A) Υπηρεσιών υγείας/ομορφιάς και ευεξίας

  • Πολυδύναμα κέντρα Αισθητικής και Αδυνατίσματος
  • Στούντιο και Μακιγιάζ

Οι υπηρεσίες αφορούν κυρίως αισθητική, αδυνάτισμα, αποτρίχωση και σχεδιασμό – προτάσεις αισθητικών περιποιήσεων.
Β )Καλλυντικά

  • Βιομηχανίες καλλυντικών
  • Αντιπροσωπείες καλλυντικών

Ο απόφοιτος της ειδικότητας απασχολείται σε αντιπροσωπείες καλλυντικών ,που προωθούν καλλυντικά προϊόντα σε επαγγελματίες υπηρεσιών, σε αντιπροσωπείες καλλυντικών που προωθούν καλλυντικά προϊόντα μέσω του λιανεμπορίου και στα φαρμακεία.
Γ) Τουριστικό SPA

  • Κέντρα Υδροθεραπείας, που λειτουργούν υπό την αιγίδα του ΕΟΤ
  • Κέντρα θαλασσοθεραπείας, που λειτουργούν σε οργανωμένες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις
  • Αστικά κέντρα με διάφορες επωνυμίες (city spa,daily spa κλπ)

Δ) Υγεία

  • Ιατρικά κέντρα
  • Ιδιωτικές κλινικές
  • Ευαγή ιδρύματα

Οι διάφορες υπηρεσίες που παρέχονται εδώ, βασίζονται αποκλειστικά στη χρήση καλλυντικών προϊόντων, κυρίως για αποτρίχωση, πανάδες και άλλες αισθητικές πράξεις.
Ο απόφοιτος της ειδικότητας μπορεί επίσης να απασχοληθεί σε ινστιτούτα αισθητικής, κέντρα αδυνατίσματος, φαρμακεία, κομμωτήρια, ξενοδοχεία ,διαφημιστικές εταιρείες, καταστήματα καλλυντικών, στο θέατρο ,στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, στη φωτογραφία και στους οίκους μόδας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τον αναλυτικό οδηγό σπουδών στο συνημμένο:

Επαγγελματικό περίγραμμα ειδικότητας
Ο κλάδος της αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής είναι ένας από τους πλέον δυναμικούς πυλώνες της βιομηχανίας τροφίμων. Το ψωμί αποτελεί βασικό συνοδευτικό κάθε γεύματος, ενώ το επιδόρπιο έρχεται να ολοκληρώσει το καθημερινό μας μενού με γευστικό τρόπο. Ο θεμελιώδης ρόλος των αρτο-ζαχαροπλαστικών σκευασμάτων στις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες έχει επιβάλει την ανάγκη για εξειδικευμένους επαγγελματίες, αυξάνοντας σημαντικά τόσο τη ζήτηση, όσο και τις οικονομικές απολαβές του κλάδου.
O απόφοιτος των ΙΕΚ της ειδικότητας «Τεχνικός Αρτοποιός - Ζαχαροπλαστικής» με τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που έχει αποκτήσει κατά την εκπαίδευσή του, ασχολείται με την παρασκευή άρτου, αρτοσκευασμάτων, γλυκών και εδεσμάτων κάθε είδους και μορφής, οργανώνει την παραγωγή τους στις αναγκαίες ποσότητες, σύμφωνα με τους αγορανομικούς και υγειονομικούς κανόνες.
Εκτός της κλασικής αρτο-ζαχαροπλαστικής, που προσφέρει πληθώρα θέσεων εργασίας σε αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, εταιρείες catering κ.ά., ένας εξειδικευμένος Τεχνικός Αρτοποιός-Ζαχαροπλάστης έχει τη δυνατότητα να εργασθεί και στην τουριστική βιομηχανία, σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Τομείς απασχόλησης
O απόφοιτος των ΙΕΚ της ειδικότητας «Τεχνικός Αρτοποιός - Ζαχαροπλαστικής» με τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που έχει αποκτήσει κατά την εκπαίδευσή του, δύναται να εργάζεται σε Ξενοδοχειακές και Επισιτιστικές Επιχειρήσεις, οποιασδήποτε μορφής και δομής, τόσο στον Ιδιωτικό όσο και στο Δημόσιο τομέα, σε θέσεις εργασίας σχετικές με το αντικείμενο σπουδών του.
Οι Αρτοποιοί-ζαχαροπλάστες εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε δικές τους επιχειρήσεις, είτε απασχολούνται ως υπάλληλοι σε άλλες μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις της επισιτιστικής βιοτεχνίας ή του ξενοδοχειακού- τουριστικού τομέα, είτε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στην αναπτυσσόμενη βιομηχανία άρτου, καθώς και σε μεγάλες αλυσίδες ζαχαροπλαστείων του λιανικού εμπορίου. Όσον αφορά τις μικρές επιχειρήσεις είναι κυρίως οικογενειακού χαρακτήρα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν κάποιοι σημαντικοί περιορισμοί για την πρόσβαση στο επάγγελμα. Ο κλάδος της βιοτεχνικής αρτοποιίας –ζαχαροπλαστικής, προσφέρει απασχόληση σε ένα μεγάλο αριθμό εργαζόμενων καθώς και σε συγγενικά επαγγέλματα (όπως παραγωγούς και προμηθευτές πρώτων υλών, μηχανημάτων, αλευροβιομηχανίες κ.λ.π.) που προσδίδουν στην ελληνική οικονομία κατά το μερίδιο που της αναλογεί, μια ισχυρή δυναμική ανεξαρτησίας και αυτάρκειας.
Επαγγελματικά προσόντα
Τα επαγγελματικά προσόντα που αποκτά ο απόφοιτος της εν λόγω ειδικότητας σύμφωνα με το σχετικό περίγραμμα του ΕΟΠΠΕΠ στο οποίο αντιστοιχεί η ειδικότητα συνίστανται στα ακόλουθα:
1. Παρασκευή άρτου, αρτοπαρασκευμάτων, αρτοσκευμάτων

  • Παρασκευή ζύμης
  • Μορφοποίηση
  • Έμψηση

2. Παραγωγή ειδών ζαχαροπλαστικής με βάση το αλεύρι

  • Παρασκευή ζύμης
  • Μορφοποίηση - φυλλοποίηση
  • Έμψηση

3. Παραγωγή ειδών ζαχαροπλαστικής με βάση τη ζάχαρη, τη σοκολάτα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα κ.α.

  • Δημιουργία μειγμάτων κάθε είδους με βάση τις παραπάνω πρώτες και βοηθητικές ύλες
  • Φορμάρισμα τους σε διάφορα μεγέθη και σχήματα
  • Διακόσμηση κάθε παρασκευάσματος

4. Οργάνωση και διαχείριση του αρτοποιείου – ζαχαροπλαστείου

  • Οικονομική διαχείριση
  • Οργάνωση της αποθήκης και διαχείριση των αποθεμάτων
  • Διαχείριση κεφαλαίου (υλικού και άυλου)

 

 Για περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα μαθημάτων δείτε τον αναλυτικό οδηγό σπουδών: